Thursday, March 22, 2012

update..update..update....

salam..sory lama sgt i tak update my blog..bz...hehee..

 Sambal Tauhu.....
Tauhu                                   - 5 biji
Cili mesin                             -Satu setengah cawan
Kacang tanah                        - Digoreng dan di tumbuk kasar
Gula                                     -secukup rasa
Garam                                  -secukup rasa
Air asam jawa                       -secukup rasa
Bawang ni mayang nipis       -1 biji


Method:
 -1:Potong dua setiap tauhu dan digoreng.Ketepikan
-2.Tumis bawang,cili mesin.Kemudian masukan gula,garam,kacang dan air asam.Masak sehingga terbit minyak.
-3:Masukan tauhu dan kacau sebati.
-Done




 Bak Choy Tumis

-Dua pokok bak choy di cuci bersih dan di celur seketika
-Fish cake
-Cendawan tiram
-Udang
-Bwang putih goreng
-Bawang putih di cincang halus
-Garam secukup rasa
-Lada sulah
-Sedikit tepung jagung dicampur dgn sedikit air


Method
-Tumis bawang putih kemudian masukan udang dan fish cake.
-Kemudian masukan cendawan.
-Masukan garam dan lada sulah secukup rasa
-Masukan bak choy dengan api yg kuat dan masukan air campuran tepung jagung
-Akhir sekali,matikan api dan masukan bawang putih goreng
-Done


p/s:Jangan masukan,coz air pada cendawan dah cukup nk bagi dish ni ada kuah...:)...


Karipap Pusing/Karipap beliung
 Orang utara panggil dis kind of curry puff as "karipap pusing"..and some of my fren area johore and singapore panggil ni karipap beliung..So apa pun still sama cara penyediaan..Later i masuk recipe..hahaha



No comments:

Post a Comment