Thursday, November 11, 2010

caramel pudding....easy version

i letih jalan so taknak cakap banyak..this is the pitca ngn recipe ok..recipe ni senang sgt..i sukat pakai measuring cup jer..
Ni la my caramel pudding..Yang bintik2 tu adalah vanilla beans.


...Caramel Pudding
2 cup full krim milk (susu apa pun boleh)
2 eggs (i pakai sebijik ja)
6 tablespoon of sugar (i pakai vanilla sugar)
1 teaspoon of vanilla essence
1 teaspoon of corn starch (tepung jagung)

Caramel
5 tablespoon of sugar
1 tablespoon water

Method:
1.Benda pertama yg u all kena buat..mix semua sekali bahan caramel pudding in one bowl..then set aside
2.Benda kedua,u all kena masak bahan caramel atas api yg perlahan sampai jadik gula cair..
3.Lepas gula tu dah cair...masok kedalam bekas yg akan dituang adunan puding.bila gula agak sejuk baru la masukan adunan puding yg dah dicampur pada awalnya.
4.Kukus puding dalam masa 30 minit..sekiranya adunan di letakan di dalam bekas yg kecik mungkin mengambil masa lebih kurang 15 minit..
5.Once done dengan proses kukus..terus masuk dalam peti sejuk...(lagi sejuk lagi sodap)
6.Serve

p/s: if u all tak suka puding yg kental u all boleh abaikan cornstarch tu.Mine i like yg kental so i add in..

No comments:

Post a Comment