Tuesday, November 9, 2010

daging masak pedas...cucur ikan bilis


Daging Masak Pedas

Sekilo daging
5 helai daun kari
          3 biji bawang (di potong tebal)
1 setengah  cawan cili mesin
 (i letak 2 cawan coz nk pedas)
1 cawan air
minyak secukupnya
sehelai daun pandan
2 batang kayu manis
10 biji buah pelaga
garam,gula, secukup rasa
daun sup daun bawang secukupnya

Method
Masukan semua bahan dalam kuali...Masak sehingga daging benar2 kering dan hempuk.Masuk daun sup dan daun bawang.Siap



 Cucur Ikan Bilis(adunan campak2 ja)
2 cawan tepung gandum
air secukupnya untuk membancuh tepung
1 cawan ikan bilis (direndam dan dibasuh bersih)
2 genggam daun sup dan daun bawang (dipotong halus)
1 biji cili merah di hiris nipis
1 biji bawang di hiris nipis
garam secukup rasa
sedikit serbuk kunyit untuk warna

Method
-Masukan semua bahan kedalam bekas dan gaul sebati.
-Jemput2 ke dalam minyak yg panas atau boleh juga menggunakan sudu.Goreng sehingga garing.

No comments:

Post a Comment