Tuesday, November 9, 2010

gulai ketam.....suji badam


 teng teng teng....tereng teng teng....muhahahaha...cam sasau kan tetiba masuk ja teng teng kat u all..ok ok..ni gulai ketam:)....semua kenai kan ngn kepit ketam..hehehe...ok i letak recipe later ok..
                                    
GULAI KETAM (tumis darat)
4 ekor ketam biru
satu peket kecil rempah ikan cap tarbus
(kalau takdak pakai rempah ikan biasa pun ok)
santan pekat setengah cawan
kelapa yg digoreng sehingga wangi dan dimesin halus setengah cawan
garam secukup rasa
asam gelugor 2 keping/air asam jawa sedikit sgt2
(pakai mana satu pun still ok)
kunyit satu sudu kecil
halia dalam 3 inci dititik (diketuk sahaja)
serai sebatang dititk
bawang putih 3 biji di titik
kayu manis 3 batang
 1/4 nanas yg dipotong serong (jgn terlalu nipis)
 
Bahan2 untuk ditumis darat
sebiji bawang besar dihiris nipis
sebijik bawang putih dihiris nipis
halba campur satu sudu kecil
daun kari
sedikit minyak

Cara-cara
-masukan kunyit,rempah tarbus,garam,asam,halia,bawang putih,santan,kelapa mesin,ketam kedalam periuk dalam rebus naik semua bahan sehingga rempah hilang bau...masak sehingga agak pekat kemudian masukan nanas.masak sebentar..tutup api
-Kemudian,tumiskan bahan tumisan sehingga garing...selepas itu taburkan ke atas gulai tadi dan ditutup rapat tudung periuk..
-Siap

p/s:kalau pakai nanas muda masak lama sikit pun takpe..
     :kalau nanas yg dipakai masam tak perlu masukan asam keping atau air asam jawa ini kerana nanas ada its own acid...





Ni pulak sugi badam..i tatau orng lain called dis as what?tapi i panggil sugi je la..hehehehee...ni actually macam dessert..my mom used to make it watery ...tapi i punya version cam kental sket...sort of pudiings sket la..ni pun later i letak recipe okay:)....nak pi tesco sat....

SUGEE
2 cawan suji (matsaleh panggil semolina,gujerat panggil rava)
setengah cawan santan
setengah cawan susu cair (i pakai carnation)
setengah cawan air kosong
gula secukup rasa...(gula ni u all leh letak ikut tahap manis mana u all nak..i tak penah measure...)
secubit garam (nak naikan rasa lemak)
daun pandan yg diikat simpul

Method:
-Masukan semua bahan..kacau di atas api yg sederhana sehingga mula menggelegak(betoi ka ayat ni)..tutup api.Siap

*Untuk sedapkan lagi..U all please goreng badam dan kismis dengan minyak sapi sehingga u all nmpak badam tu macam crunch dan kismis tu jadik cam bola..then tabur kat atas suji tu..Kalau nk mix kat dalam sekali pun ok:)...and lagi satu..if nk sugee ni jadik cam pudding sila kurangkan air atau susu..if nak macam bubur sila lebihkan susu atau air..ikut creativity u all...




2 comments:

  1. i loveeeeee suji! but i like the watery ones, macam my mum buat jugak. hehehe. lapaq suji plak tetiba! tsk tsk

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. haha..kak bai..tu la...sedap kan...kalau yg cayaq tu cicah roti benggali pun sodap...hehe...apa lagi kak bai..satgi malam bangkit tengahmalam buat kat big guy..hahaha

    ReplyDelete