Friday, November 12, 2010

Lauk parpu..my mom's version



Lauk parpu telur.Nothing special.My mom love to cooked this dish kat my brother..I really dont like it..Not my favourite lauk la..hehehe...But suddenly teringat nk makan parpu telur ni.Simple sgt...Nak sedap makan lauk ni..mau ada geng dia..ikan masin ngn sambal belacan..:) Layan pic..i saja dengki bagi over size pic tu..muhahahaa



 Recipe:
Kacang parpu secawan
Telur 3 biji
Air 4 cawan
Kunyit serbuk 2 sudu kecil (ikot u all suka nk letak la..kalau suka  nk kaler cam sari  deepavali bubuh lebih..muhahhaaa)
santan pekat setengah cawan
garam secukup rasa
ubi 2 biji di potong baji(wedges)
carrot sebatang (potong ikot suka u all)
satu sudu kecil lada putih
satu sudu kecil lada hitam

Bahan tumis atas
Sebijik bawang besar di mayang nipis (saiz bawang tu kecik pun ok)
Sebijik bawang putih di mayang nipis
daun kari dua tangkai
cili kering 3 batang
halba campur satu sudu kecil

Method:
1.Rebus parpu dengan kunyit dan air sampai lembut (nk lembut cepat campur sikit minyak)
2.Then bila dah lembut masuk ubi dan masak sampai ubi empuk
3.Then masuk garam,carrot,santan,lada hitam dan lada putih.Masak atas api perlahan.Lepas tu pecahkan telur pelahan2 kedalam kuah.Bila carrot pun dah cukup matang dan telur pun masak sila tutup api supaya tak hangus.hehehe
4.Lastly tumis bahan tumis sampai garing dan wangi.Curahkan kat atas lauk tu.Tutup rapat tudung.This technique is used to enhance the flavour.Done (dengan nama chef Gordon Ramsay cakap..muhahaha...)

1 comment:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete