Sunday, June 24, 2012

Ikan Masak Tokyu(Kicap)Simple..heheehe...

 Bahan-bahan:takdak sukatan in cooking actually.Its all about creativity.So,bahan2 nk masak dish simple ini adalah daun sup,daun bawang,bawang besar,cabai muda(cili hijau),buah pelaga,kayu manis,lada hitam kasar(halus pun ok),tokyu(kicap manis),garam atau kicap cair
 I grind my pepper in mortar.Tak payah susah2 nk tumbuk biji lada tu,just tenyeh2 lada tu ngn alu lesung.Kalau nk grind pakai blender kering pun boleh
 All time favourite tokyu(kicap)Kat penang jer ada jenama ni.U all may used any kind yg ada kat ur kitchen cabinet
 First, goreng ikan garing2 dulu.I added just a small amount of turmeric powder and a small pinch of salt  kat ikan tu .Then set aside.Minyak goreng ikan tu simpan for next use or kalau u nk masuk cik tong silakan..:)hhehee...Then use a couple spoon of cooking oil(nk pakai lebih pun silakan).I pakai sunflower oil to saute bawang.Bawang tu kita potong bulat2.Then once the onion dah layu,add some water.Ikut u all nk letak  banyak mana..Kalau nk kuah banyak letak la banyak . kita yg cipta recipe ni kan.Then masuk buah pelaga,kayu manis and lada hitam.Then masuk kicap.Then kalau tak balance rasa masin dengan kicap manis tu, tambah salt to taste atau kicap cair.To balance the flavour.then masuk cili hijau.Then once dah betul-betul cukup rasa dish tu biar mendidih.Then masukkan ikan yg kita goreng tadi.
 Susun elok-elok lam kuah tu..hahahah
 Just gaul sebati.Jangan masak lama.Nanti ikan tu lembut tak sedap.kalau nk masuk daun sup daun bawang dalam ni sikit before angkat pun boleh.Coz, it will enhance the flavour
Last,masuk dalam periuk/mangkuk/casserol/ sprinkle with spring onion and chinese celery.pastu ngap la ngn nasik putih.Sedap weii...


p/s:Kayu manis and buah pelaga tu agak2 jer.Jgn letak banyak.Daun sup tu kalau banyak sedap sgt.Lada kalau banyak pun sedap.And kalau nk letak taucu pun boleh.:)...Tapi kalau nk letak taucu kena tgk la type of taucu yg u all nk pakai.Samaada manis atau masin.Seimbangkan rasa ngn ur own taste..:)


2 comments: