Wednesday, October 27, 2010

ehem....sambal tumis petai papan...

sorry tadi tengahari tak sempat nk upload lagi satu recipe..bz ngn kerja:)..so now ni masa yg sesuai...:)...
taraaaaa...........sambal tumis petai papan...bila masak sambal tumis ni pakai petai papan lagi rasa nikmat..if pakai yg dah kopek siap tu macam tak umphh...hehehe...ok kat bawah ni recipe sambal ni k:)...try la....

Bahan-bahan
udang fresh(suka hati saiz apa pun)
petai papan yang di potong cantik2..hehehe
cili kering yg dimesin lumat
belacan yg siap di bakar
serai dititik(sebtg pun dh cukup..)
santan dalam 3 sudu besar(takdak pun takpa)
gula,garam secukup rasa
air asam jawa
bawang yg dimayang (dihiris nipis)
Method
-Tumis bawang sampai wangi
-Masukan serai,cili mesin
-Masukan santan,gula,garam,air asam,belacan
-Masukan petai.Masak sehingga agak pekat dan mula terbit minyak
-last..masukan udang..

*santan tu kalau takdka pun takpa..but kalau ada cam bagi rasa lemak sket..

No comments:

Post a Comment