Friday, October 29, 2010

pate choux...cream puff daaaa....

Tengok memula punya word cam sempoi ka..pate choux..muhahaha...actually senang crita cream puff la..sebut cream puff semua orng tau:)this morning when i woke up terus get ready semua benda nk buat choux pastry ni..bahan yg sentiasa ada dalam dapur umah sesapa pun..tak caya pi check...water,flour,butter,and eggs..4 benda tu dah boleh jadik sempoinya dessert:)..so layan pic mula k:)...i buat cheese cream puff..kiranya macam savoury version..later i post recipe for the choux pastry k..

ok...actually yg bronze tu bukan kaler rentung ke hangit..but i grated cheese on top of that choux ..and sprinkle a dash of  black pepper dalam adunan tu..savoury cream puff..hehehe
actually u all boleh makan dengan inti tuna ke..daging ke..any fillings yg u all suka..but i makan macam tu saja..tu pun dah sedap(tak malu masuk bakul angkat sendirik)..muhahahaha

 Choux Pastry

*I pakai measuring cup.Kalau u all takdak pakai cawan biasa pun takpa.Coz recipe ni tak cerewet sgt

Satu cup air(jgn pakai air panas)
setengah cup butter(soften)
Satu cup tepung gandum/tepung naik sendiri(pakai yg mana pun still jadik,for tepung gandum tak payah add in baking powder k)
Telur 4 biji

Method
Campur butter dengan air tu dalam periuk.Letak atas api yg sederhana besar.Then biar sampai mendidih.Then add in tepung tu..alihkan periuk dari api..kacau adunan sebentar sehingga sebati.Kemudian kembalikan periuk ke atas api dan kacau adunan lagi sehingga betul2 bergumpal seperti bola..(maknanya adunan tu macam come together seketol tak berderai)..then,tutup api.Pastu masukan telur satu persatu.WAJIB masuk satu persatu dan dikacau sebati sebelum dimasukan telur yg seterusnya(penat wei jadik cikgu nk bagi penerangan).Pastu paipkan bulat-bulat,atau sudukan adunan atas tin pembakar.Bakar lebih kurang 20minit(yg ni tak jamin.Bergantung pada jenis oven..heheh).


Ok,yang atas tu savoury..yg kat bawah ni plak pic sweet version..hehhe..layan pic ok...same recipe..cuma kena pandai creatif:)..layan k:)
yang ni i just letak filling whip topping then drizzle ngn chocolate ngn satu lagi tu caramel:)

ni pulak i just dust ngn icing sugar



No comments:

Post a Comment