Recipe
satu tin sardin cap ayam (i pakai bujur)
2 cup cili mesin
gula secukup rasa
garam secukup rasa
air asam jawa secukup rasa
ajinomoto secukup rasa
bawang besar di potong bulat
daun bawang
cili merah dihiris panjang
Method
1.Sejat ikan dari sos.Goreng sampai garing.Pastikan tutup kuali semasa menggoreng sebab ikan tu nanti meletup..(sakit oo kena minyak panas.so elak kan dari kena muka)
2.Angkat ikan ketepikan sebentar.Dalam kuali yg sama jgn ganti minyak lain..Masukan bawang,cili mesin,sos sardin dalam tin,cili merah yg dihiris panjang,gula,garam,asam dan ajinomoto.Masukan sedikit air jika perlu..Masak sehingga benar2 pekat dan terbit minyak.
3.Masukan ikan yg digoreng tadi.sebatikan..Tutup api..Serve
p/s:Sardin di goreng akan menghilangkan bau hanyir ikan tersebut..Lagi satu sedap la..hehehe..
sambil sardin...nyum nyum! my faveret tooo!!!!
ReplyDeletehttp://twinkywinkystars.blogspot.com
tu la kak..dalam banyak banyak lauk..yg ni jugak pujaan ramai..hehehe
ReplyDelete